Логотип репозитарію
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
Логотип репозитарію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Donchenko, S. V."

Зараз показуємо 1 - 20 з 36
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Characteristics of metric parameters of the ileum wall in rats under long-term complex influence of chemical food additives
    (Полтавський державний медичний університет, 2023-08-03) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Pronina, O. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Donchenko, S. V.; Mamai, O. V.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Мамай, Олександр Володимирович
    It has been experimentally proven that chemical food additives can cause changes in the morphological structure of various internal organs, including the digestive system. To date, data on the complex effects of these substances on the ileum are rather limited. It justified the aim of the study, which was to investigate changes in the intestinal wall after long-term administration of a complex of chemical food additives, including monosodium glutamate, sodium nitrite and ponceau 4R. In this study, using histological and morphometric methods of research, we determined the dynamic changes in the overall average wall thickness and its separate layers. It was found that the ileum of rats of both the control group (receiving saline) and the experimental groups (receiving a complex of chemical food substances for 1, 4, 8, 12, 16, and 20 weeks) is represented by serosa, muscular layer, submucosa and mucosa. It has been established that changes occur for up to 8 weeks due to hyperhydration of connective tissue and pericellular oedema of the structural components of all layers. However, starting from week 12, there are signs of irreversible changes that progress to week 20 and manifest as dystrophic changes with subsequent atrophy of the ileal wall, confirmed by a decrease in all indicators. Thus, with their prolonged administration, chemical food additives disrupt the protective and adaptive mechanisms of the ileum. Експериментально доведено, що хімічні харчові добавки можуть викликати зміни морфологічної будови різних внутрішніх органів, зокрема травної системи. На сьогодні, дані щодо комплексного впливу цих речовин на клубову кишку є досить обмеженими. Це й обґрунтувало мету дослідження, яка полягала у вивченні змін кишкової стінки при тривалому введенні комплексу хімічних харчових добавок, зокрема глутамату натрію, нітриту натрію та понсо 4R. У роботі, за допомогою гістологічного та морфометричного методів дослідження, було проведено визначення динамічних змін показників загальної середньої товщини стінки та окремих її оболонок. Було встановлено, що клубова кишка щурів як контрольної групи (отримувала фізіологічний розчин), так і експериментальних груп (отримували комплекс хімічних харчових речовин протягом 1, 4, 8, 12, 16, 20 тижнів) представлена серозною, м’язовою, підслизовою та слизовою оболонками. Встановлено, що до 8 тижня виникають зміни обумовлені гіпергідратацією сполучної тканини та перицелюлярним набряком структурних компонентів усіх оболонок. Але починаючи з 12 тижня з’являються прояви необоротних змін, які прогресують до 20 тижня та проявляються у вигляді дистрофічних змін з подальшою атрофією стінки клубової кишки, що підтверджується зменшенням всіх показників. Таким чином, хімічні харчові добавки при їх тривалому введенні порушують захисні та адаптаційні механізми клубової кишки.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Comparative assessment of morphometric parameters of structural elements of crypts of the cecum using surgical threads polyglactin-910 and polycaprolactone modified with l- arginine in the experiment
    (WHO Office in Azerbaijan, 2025-01-30) Pronina, O. M.; Bilash, S. M.; Kobeniak, M. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Donchenko, S. V.; Kononov, B. S.; Oleksiienko, V. V.; Mamai, O. V.; Проніна, Олена Миколаївна; Білаш, Сергій Михайлович; Кобеняк, Микола Миколайович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Коптев, Михайло Миколайович ; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Кононов, Богдан Сергійович; Олексієнко, Владислав Віталійович; Мамай, Олександр Володимирович
    The article presents a research study conducted to comparatively examine the effects of synthetic absorbable polyglactin-910 sutures and a novel suture material, polycaprolactone modified with L-arginine (PCL-MA), on the morphometric parameters of the crypts in the mucosa of the cecum under experimental conditions. Surgical interventions were performed on 65 sexually mature outbred domestic rabbits aged 9-10 months and weighing (2.62±0.21) kg, which were divided into three groups: control and two experimental groups (the first one using PG-910 surgical thread and the second one using surgical thread PCL-MA). After the surgical intervention, the condition of the wound and the formed scar were studied on days 3, 7, 14, 21, 30, and 60. The morphometric method was used to analyze quantitative changes in the structural components of crypts in the cecum's perivulnar area in the experiment's dynamics. Statistically, the reliability of these quantitative changes was established. As a result of the study, it was found that when PCL-MA is used for suturing a wound defect, the functioning of the structural components of the crypts in the mucosa of the perivulnar area of the cecum is faster on average by 7 days than when using PG-910.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Effect of post-traumatic stress disorder on the hemomicrocirculatory bed of rats' large bronchi and its correction with quercetin
    (Полтавський державний медичний університет, 2024) Bilash, S. M.; Koptev, M. M.; Pronina, O. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Oliinichenko, Ya. O.; Donchenko, S. V.; Kononov, B. S.; Білаш, Сергій Михайлович; Коптев, Михайло Миколайович; Проніна, Олена Миколаївна; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Донченко, Світлана Владиславівна; Кононов, Богдан Сергійович
    Today, due to the complex political and socio-economic situation, which is burdened by hostilities, the living conditions and health of Ukrainian citizens have become much more complicated, and the number of stressful and traumatic situations has increased, which can lead to the development of post-traumatic stress disorder. It has been experimentally proven that the lungs are an organ that is extremely sensitive to stressful influences, which can lead to haemomicrocirculation disorders and endothelial dysfunction. The paper presents the results of an experimental study of the post-traumatic stress disorder effect on the hemomicrocirculatory bed of the rats' large bronchi and its correction with quercetin. It has been shown that this factor causes significant morphological changes in the vessels of the hemomicrocirculatory bed of the rats' large bronchi, which are manifested by impaired hemomicrocirculation with the development of blood stasis, arteriolar spasm, dilation of metabolic and capacitive hemomicrovessels with the phenomena of red blood cell diapedesis into hyperhydrated and leukocyte-infiltrated perivascular connective tissue. Intraperitoneal administration of water-soluble quercetin complex once a day for seven days significantly reduced the development of structural changes in the vessels of the hemomicrocirculatory bed of rats' large bronchi, which indicates the effectiveness of this agent as a stress protector. Сьогодні у зв'язку із складними політичною та соціально-економічною ситуаціями, які обтяжені бойовими діями, значно ускладнилися умови життєдіяльності та стан здоров'я громадян України, зросла кількість стресових та травмівних ситуацій, що може спричинити розвиток посттравматичного стресового розладу. Експериментально доведено, що легені є органом, надзвичайно чутливим до стресових впливів, на тлі яких виникають розлади гемомікроциркуляції та прояви ендотеліальної дисфункції. У роботі висвітлені результати експериментального дослідження впливу посттравматичного стресового розладу на гемомікроциркуляторне русло великих бронхів щура та його корекції кверцетином. Показано, що цей чинник викликає суттєві морфологічні зміни у судинах гемомікроциркуляторного русла великих бронхах щурів, які проявляються порушенням гемомікроциркуляції з розвитком явищ стазу крові, спазмуванням артеріол, розширенням обмінних і ємнісних гемомікросудин з явищами діапедезу еритроцитів у гіпергідратовану та інфільтровану лейкоцитами периваскулярну сполучну тканину. Внутрішньоочеревинне введення водорозчинного комплексу кверцетину 1 раз за добу протягом 7-ми діб значно нівелює розвиток структурних змін у судинах гемомікроциркуляторного русла великих бронхів щурів, що свідчить про ефективність цього засобу як стреспротектора.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Formation of stress resistance and changes in cognitive functions under the influence of a complex of chemical food additives
    (Azərbaycan Tibb Universiteti, 2024) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Pronina, O. M.; Donchenko, S. V.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Onipko, V. V.; Oliinichenko, M. O.; Bezeha, O. V.; Mamai, O.V.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Проніна, Олена Миколаївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Онипко, Валентина Володимирівна; Олійніченко, Марина Олександрівна; Безега, Олена Вікторівна; Мамай, Олександр Володимирович
    The article provides information about a study conducted to investigate behavioral reactions and stress tolerance in rats that were administered chemical food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite, Ponso-4R) for different durations. In the study, experimental subgroups of laboratory rats were administered complex chemical food additives daily once orally for 1, 4, 8, 12, 16 and 20 weeks. Cognitive functions were assessed using the “Extrapolation Escape” test. The analysis of the obtained results showed that the estimated indicators at the initial stages of the experiment (up to 8 weeks) had positive dynamics, which was characterised by a reduction in the time of occurrence of reactions. After 12 weeks of introducing the complex of food additives, negative changes occurred, which were manifested by a gradual postponement of the studied indicators. The worst indicators were recorded after week 20 (significant at p<0.05. It was found that the use of a complex of chemical food additives leads to blunted reactions under conditions of acute stress, as well as impaired ability to find a way out of the acute stress situation.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Immunohistochemical changes in the adrenal glands of white rats in the late stages of the experiment
    (2025-01-30) Donchenko, S. V.; Bilash, S. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Jha, S. K.; Mishra, S.; Донченко, Світлана Владиславівна; Білаш, Сергій Михайлович; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна
    Taste plays a key role in human life, influencing the quality of food products and the pleasure of eating. In modern conditions, the food industry widely uses additives and presser vatives that can negatively affect health, particularly increasing the risk of developing cancer. This study focuses on the effect of a complex of food additives, such as monosodium glutamate, sodium nitrite, and Ponceau 4R, on the functioning of the adrenal glands in rats.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Immunohistochemical characteristics of structural changes in the cortex and medulla of the adrenal glands under the influence of a food additive complex
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Donchenko, S. V.; Bilash, S. M.; Донченко, Світлана Владиславівна; Білаш, Сергій Михайлович
    Nowadays, food additives are widely used worldwide. They allow you to give food a specific taste, store products for a longer time and improve their appearance. Consumers do not even understand or realize the presence of chemical impurities in their products. However, food additives, even in small amounts, can lead to diseases of the organs and systems of the body, and in this case they can affect the functioning of the adrenal glands.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Immunohistochemical characteristics of structural changes in the cortex and medulla of the adrenal glands under the influence of a food additive complex
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Donchenko, S. V.; Bilash, S. M.; Донченко, Світлана Владиславівна; Білаш, Сергій Михайлович
    The data obtained during the experiment allow us to conclude that the influence of the complex of food addi tives sodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R is a mechanism of activation of the focus of inflammation and changes in the structural elements of the adrenal glands and hemomicrocirculatory bed. According to the data of an immunohistochemical study, it was established that in the cortex and medulla of the adrenal glands, Ki-67 positive cells are elements of the local protective barrier. The largest number of Ki 67-positive cells was determined in the walls of fenes trated capillaries that permeate the cortex and medulla of the adrenal glands. Ki-67-positive cells formed clusters of 2-10 cells at the border of the glomerular and reticular zones. The total number of Ki-67-positive cells varied ac cording to the week of the experimental study. Starting from the first week, the number of cells expressing Ki-67 increases dramatically in the adrenal cortex’s glomerular, fasciculate and reticular zones. In the fourth week of the experiment, the level of labeled cells with Ki-67 reached almost control values. However, at the 12th week, the number of cells expressing Ki-67 increases in the cortex and the medulla. On the 16th week, the indicators remain within the 12th week, with an increase in the number of Ki-67-positive cells in the fasciculate zone of the cortical substance of the adrenal glands.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Immunohistochemical characterization of mucosal glands of the human frontal sinus septum mucosa in normal state
    (WHO Office in Azerbaijan, 2023) Pronina, O. M.; Bilash, S. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Kononov, B. S.; Oliinichenko, Ya. O.; Donchenko, S. V.; Oleksiienko, V. V.; Mamai, O. V.; Проніна, Олена Миколаївна; Білаш, Сергій Михайлович; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказнікова, Ангеліна Валеріївна; Кононов, Богдан Сергійович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Донченко, Світлана Владиславівна; Олексієнко, Владислав Віталійович; Мамай, Олександр Володимирович
    The immunohistochemical characteristics of the glands of the mucous membrane of the septum of the human frontal sinus were studied in normal conditions. The study was conducted on 120 preparations of the glands of the mucous membrane of the septum of the frontal sinus in 52 corpses of people of both sexes aged from 30 to 87 years who died from causes not related to the pathology of the paranasal sinuses. Our study used such methods as collecting material from corpses and the subsequent method of preparing the material for histochemical studies, serial semi-thin sections, and immunohistochemical analysis. According to an immunohistochemical study, it was established that in the stroma of the septal glands, there are CD 3-positive cells, which are elements of the local protective barrier, as well as a large number of periacinar T-lymphocytes. The number of CD 20-positive cells is negligible in the periacinar connective tissue of the septum. The number of B lymphocytes in the periductal stroma was significant. Many plasma cells were identified in the periacinar stroma of both protein and mucous glands of the mucous membrane of the human frontal sinus. The cells formed chains of 10-12 cells along the basement membrane. The number of CD 138-positive cells in the periductal connective tissue was lower compared to the periacinar tissue.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Morphological and functional state of the adrenal glands of rats in normal conditions and changes in the diameters of the cortical substance and medulla after exposure of a food additive complex
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Donchenko, S. V.; Mishra, S.; Донченко, Світлана Владиславівна
    It was established that the use of food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R) directly affects the cortex and medulla of the adrenal glands, causing hypertrophy and perivascular edema in the early stages ofthe experimental study, the reversibility ofthe processes within 8-10 weeks oftaking food additives and irreversibility with alteration of cells and destructive changes of endocrinocytes starting from the 16th week of experimental studies.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Morphological changes in the adrenal glands medulla under the action of the food supplement complex
    (2022-06-12) Donchenko, S. V.; Bilash, S. M. ; Oliinichenko, Ya. O.; Донченко, Світлана Владиславівна; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна
    Abstract: nowadays, food supplements are in great demand. They give food different taste properties and help extend its shelf life. The consumer often does not think about what dangerous substances enter the body, albeit in small quantities, and how food supplements (sodium nitrite, monosodium glutamate, and Ponceau 4R) affect the endocrine system and adrenal glands in particular, at this time still not known. Today, there are several thousand food additives that the consumer is unaware of in foods and that can affect human organs, in our case the adrenal glands. Sodium glutamate (E 621), sodium nitrite (E 250), and Ponceau 4R (E 124) are some of the most common dietary supplements we are studying. The main consequences of taking many supplements are the following symptoms: chest and abdominal pain, migraine, nausea, tachycardia, obesity, weakness, and allergies. We should pay particular attention to the effect of these supplements on the adrenal glands, which can cause organ dysfunction and lead to cancer.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Morphological changes in the total arterioles diameter of the adrenal glands medulla under the action of a food additive complex
    (Полтавський державний медичний університет, 2023-03-23) Kumar, Jha Sahil; Bobkov, O. Yu.; Кумар, Джа Сахіл; Бобков, Олександр Юрійович; Bilash, S. M.; Donchenko, S. V.; Білаш, Сергій Михайлович; Донченко, Світлана Владиславівна
    It was established that the effect of the complex of food additives on the arterioles of the medulla of the adrenal glands of rats in the early stages of the study was expressed by the spasm of blood vessels of the hemomicrocirculatory bed due to the effect of the altering effect of the complex of food additives as a result of hemodynamic conditions. At the later stages of the experiment, hypoxia was observed, which led to the development of compensatory and restorative reactions, but complete recovery did not occur
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Morphological characteristics of rat bronchi against the background of post-traumatic stress disorder and after quercetin correction
    (Полтавський державний медичний університет, 2024) Bilash, S. M.; Koptev, M. M.; Pronina, O. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Oliinichenko, Ya. O.; Donchenko, S. V.; Kononov, B. S.; Білаш, Сергій Михайлович; Коптев, Михайло Миколайович; Проніна, Олена Миколаївна; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Донченко, Світлана Владиславівна; Кононов, Богдан Сергійович
    Війна впливає на повсякденне життя абсолютної більшості українців. Тому нині в Україні посттравматичний стресовий розлад став однією з найактуальніших медико-соціальних проблем. Він характеризується складним патогенезом та коморбідністю з багатьма іншими захворюваннями. Вивчення моделей посттравматичного стресового розладу на щурах, його впливу на різні органи та системи, а також пошук шляхів корекції мають вирішальне значення для відновлення здоров’я постраждалих. У роботі представлені результати морфологічного дослідження впливу посттравматичного стресового розладу на бронхи щура та його корекції кверцетином. Встановлено, що цей розлад викликає суттєві деструктивні зміни у великих бронхах щурів, зокрема, десквамацію епітеліоцитів з утворенням у просвітах бронхів клітинного детриту, гіпергідратацію та лейкоцитарну інфільтрацію слизової оболонки та підслизової основи, розлади гемомікроциркуляції. Внутрішньоочеревинне введення водорозчинного комплексу кверцетину 1 раз за добу протягом 7-ми діб щурам, значно нівелює ураження великих бронхів на тлі постстресового розладу, що свідчить про ефективність цього засобу як стреспротектора.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Morphometric changes in the wall thickness of medullas arterioles of the rats adrenal glands after the in fluence of a food additive complex
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Donchenko, S. V.; Kumar, J. S.; Донченко, Світлана Владиславівна
    Under the influence of a food additive complex on the indicators of the average total wall thickness of arterioles of the medulla of the rat's adrenal glands, a spasm was observed in the inial stages of the study, caused by the altering effect of food additives and an increase in the thickness of the arteriole wall, which indicates a viola on of hemodynamic condions.In thelater stages of the experiment, the development of inflammatory reacons and hypoxia was observed, which led to the acva on of compensatory-restorave mechanisms, but complete recovery did not occur.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Organization of the educational process using information technologies in studying the discipline "Human anatomy"
    (2022) Bilash, S. M.; Donchenko, S. V.; Yachmin, A. I.; Oliinichenko, Ya. O.; Kobeniak, M. M.; Kononov, B. S.; Білаш, Сергій Михайлович; Донченко, Світлана Владиславівна; Ячмінь, Анастасія Ігорівна; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Кобеняк, Микола Миколайович; Кононов, Богдан Сергійович
    Currently, there are a large number of information and communication technologies that provide a full-fledged and diverse educational process for teachers and students.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Peculiarities of teaching the discipline "Human anatomy and physiology" for students of the first (bachelor's) level of education in specialty 226 "Pharmacy, industrial pharmacy"
    (2022-10-14) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Koptev, M. M.; Pyroh-Zakaznykova, A. V.; Donchenko, S. V.; Kobeniak, M. M.; Kononov, B. S.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Кобеняк, Микола Миколайович; Кононов, Богдан Сергійович
    Thus, combining the components mentioned above of the educational process when studying the discipline "Human Anatomy and Physiology" ensures high quality training for future bachelors of pharmacy, providing them with sufficient theoretical and practical training.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Peculiarities of teaching the discipline «Anatomy» for applicants studying under the educational and professional program «Paramedic»
    (2022) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Koptev, M. M.; Pyroh-Zakaznykova, A. V.; Donchenko, S. V.; Yachmin, A. I.; Kononov, B. S.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Ячмінь, Анастасія Ігорівна; Кононов, Богдан Сергійович
    Thus, combining the components mentioned above in the educational process when studying anatomy ensures high-quality training for future paramedics, providing them with a sufficient amount of theoretical and practical training.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Problem aspects of students practical training in clinical anatomy and operative surgery at the undergraduate stage
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Bilash, S. M.; Koptev, M. M.; Pronina, O. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Oliinichenko, Ya. O.; Donchenko, S. V.; Білаш, Сергій Михайлович; Коптев, Михайло Миколайович; Проніна, Олена Миколаївна; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Донченко, Світлана Владиславівна
    Головною проблемою підготовки здобувачів освіти з клінічної анатомії і оперативної хірургії на сьогодні є тотальне скорочення годин, відведених для практичної аудиторної роботи. Внесення змін до освітніх програм із уведенням обов’язкової освітньої компоненти «Клінічна ана томія і оперативна хірургія» є нагальною потребою, що сприятиме не лише покращанню розуміння морфології людини, але дозволить створити міцну базу практично-­орієнтованих знань для практичної роботи у хірургічній галузі
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Problems of professional language training of students of the international faculty with english-speaking form of education
    (Полтавський державний медичний університет, 2022-11-24) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Koptev, M. M.; Donchenko, S. V.; Kononov, B. S.; Oliinichenko, M. O.; Koval, Yu. P.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Коптев, Михайло Миколайович; Донченко, Світлана Владиславівна; Кононов, Богдан Сергійович; Олійніченко, Марина Олександрівна; Коваль, Юрій Павлович
    Professional language training for medical university students plays an important, sometimes even decisive, role in their future professional activities, particularly in building effective verbal communication between a doctor and a patient. Students of an International Faculty with an English-language form of education face several problems related to acquiring terminological equivalents in Latin and English, which must correspond to each other. This issue is especially relevant when studying morphological disciplines, in particular, Clinical Anatomy and Operative Surgery, since this educational component is a kind of bridge that combines theoretical and clinical disciplines. Furthermore, the use of official medical terminology facilitates the assimilation of educational material and creates a foundation for studying clinical disciplines and further medical activity.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Remodeling of the structural components of the capsule and glomerular zone of the adrenal glands cortex of white rats under the influence of a complex of food additives at the late terms of the experimental study
    (Official Journal of the Scientific Society of Anatomists, Histologists, Embryologists and Topographic Anatomists of Ukraine, 2024) Donchenko, S. V.; Bilash, S. M.; Koptev, M. M.; Pronina, O. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Oleksiienko, V. V.; Mamai, O. V.; Донченко, Світлана Владиславівна; Білаш, Сергій Михайлович; Коптев, Михайло Миколайович; Проніна, Олена Миколаївна; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Олексієнко, Владислав Віталійович; Мамай, Олександр Володимирович
    With food additives, we can add flavour to food, extend its shelf life, and make it look good. However, even small amounts of these additives can lead to diseases of various organs and systems. The aim of our work is to establish metrics and morphological changes in the structure of the capsule and the glomerular zone of the cortex of the adrenal glands of rats at the later stages of the experimental study under the conditions of consumption of a complex of food additives: monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R. The control group of rats consumed oral drinking water and saline. The rats of the experimental groups were orally administered once a day with a 10 % solution of sodium nitrite (E250), sodium glutamate (E621) or Ponceau 4R. The dosages of food additives were two times lower than the permissible norm in food. The rats were withdrawn from the experiment after 8, 12 and 16 weeks. The adrenal glands were removed for the study. Paraffin sections were stained with hematoxylin and eosin, and semi-thin sections with toluidine blue, and examined using a light microscope Biorex with a digital microphoto attachment DSM 900. Ultrathin sections were examined in a TEM-125 K electron microscope. For morphometric analysis, the structure of the capsule and the glomerular zone of the cortex of the adrenal glands of rats at the later stages of the experimental study was studied. The study results were analysed using the software package "InStat". At the late stages of the experimental study, the adrenal capsule underwent irreversible changes. The average thickness of the adrenal connective tissue capsule decreased by the end of the 16th week of the experimental research. Similarly, the average thickness of the cortex decreased with each subsequent week relative to the control values, indicating significant structural and functional disorders. The average thickness of the glomerular zone of the adrenal cortex periodically changed as a compensatory reaction in response to the administration of a complex of food additives to rats. The phenomena of nucleus pyknosis and sludge syndrome were detected, which indicated compensatory and adaptive processes at the microscopic level. The analysis of electron micrographs revealed destroyed granular endoplasmic reticulum cisternae and mitochondrial remnants. Thus, it has been established that using a complex of food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R) directly affects the adrenal glands of rats. This effect causes structural changes in the cortex and medulla, causing alteration and hypertrophy of cells in these areas. Additionally, hyperhydration of the connective tissue stroma and compensatory-restorative reactions aimed at transcription factors and internal mechanisms of nitric oxide formation were recorded. Завдяки харчовим добавкам ми можемо додавати їжі певних смакових властивостей, подовжувати термін її зберігання та робити її привабливою на вигляд. Проте, навіть невеликі кількості цих добавок можуть призвести до захворювань різних органів та систем. Мета нашої роботи - встановити метричні та морфологічні зміни структури капсули та клубочкової зони кіркової речовини надниркових залоз щурів на пізніх етапах експериментального дослідження за умов вживання комплексу харчових добавок: глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R. Контрольна група щурів вживала перорально питну воду та фізіологічний розчин. Щурам дослідних груп 1 раз на добу перорально вводили 10 % розчин нітриту натрію (Е250), глутамату натрію (Е621) або Понсо 4R. Дозування харчових добавок були у 2 рази меншими, ніж допустима норма у харчових продуктах. Через 8, 12 і 16 тижнів щурів виводили з експерименту. Для дослідження вилучали надниркові залози. Виготовлені парафінові зрізи забарвлені гематоксиліном і еозином, а напівтонкі зрізи - толуїдиновим синім, вивчали за допомогою світлового мікроскопа Віоrex з цифровою мікрофотонасадкою DСМ 900. Ультратонкі зрізи досліджували в електронному мікроскопі ПЕМ-125 К. Для морфометричного аналізу вивчали структуру капсули та клубочкової зони кіркової речовини надниркових залоз щурів на пізніх етапах експериментального дослідження. Статистичний аналіз результатів дослідження проводили з використанням програмного пакета "InStat". Встановлено, що на пізніх термінах експериментального дослідження капсула надниркових залоз зазнала незворотних змін. Середній показник товщини сполучнотканинної капсули надниркових залоз зменшувався до кінця 16 тижня експериментального дослідження. Аналогічно показник середньої товщини кіркової речовини із кожним наступним тижнем зменшувався відносно контрольних значень, що свідчило про значні структурні та функціональні порушення. Середній показник товщини клубочкової зони кіркової речовини надниркових залоз періодично змінювався, як компенсаторна реакція у відповідь на введення щурам комплексу харчових добавок. Виявлені явища пікнозу ядер, сладж-синдрому, що свідчило про компенсаторно-пристосувальні процеси на мікроскопічному рівні. Під час аналізу електронограм зафіксовані зруйновані цистерни гранулярної ендоплазматичної сітки та залишки мітохондрій. Таким чином, встановлено, що вживання комплексу харчових добавок (глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R) має безпосередній вплив на надниркові залози щурів. Цей вплив викликає структурні зміни в кірковій та мозковій речовині, спричиняючи альтерацію та гіпертрофію клітин цих зон. Додатково зафіксовано гіпергідратацію сполучнотканинної строми та компенсаторно-відновлювані реакції, спрямовані на транскрипційні фактори та внутрішні механізми утворення оксиду азоту.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Remodelling of morphological and functional parameters of the gums and elements of the haemomicrocirculatory bed under the influence of food additives complex
    (Полтавський державний медичний університет, 2023-08-15) Bilash, S. M.; Oleksiienko, V. V.; Pronina, O. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Donchenko, S. V.; Mamai, O. V.; Білаш, Сергій Михайлович; Олексієнко, Владислав Віталійович; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Мамай, Олександр Володимирович
    Nowadays, food additives are widespread in the food industry. This is not only due to the fact that they greatly improve the taste of products but also because they allow products to be stored for a longer period of time. Unfortunately, they have many negative properties that manifest themselves only after a certain period of time. The experiment aimed to identify the effects of various food additives on the gums and changes in their composition. The study found that the impact of a complex of food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R) on the microvasculature of the gums of rats causes a violation of haemodynamic conditions, and over time a violation of the blood supply to the gums. Morphological changes of microvessels are observed mainly from the fourth week of the experiment and are characterised by vasodilation or vasoconstriction, the formation of erythrocyte aggregates, which leads to significant pathological changes in the structural organisation of the gums and blood supply to the gums as an integral organ of the oral cavity. В наші часи харчові добавки широко поширені в харчовій промисловості. Це пов'язано не тільки з тим, що вони сильно поліпшують смаковівластивості продуктів, але і тому, що вони дозволяють зберігати продукти протягом більш тривалого періоду часу. На жаль, вони мають безліч негативних властивостей, які проявляються лишечерез певний період. Експеримент мав на меті виявити вплив різних харчових добавок на ясна та зміни їх складу. У ході дослідження було виявлено, що дія комплексу харчових добавок (глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R) на мікросудини ясен щурів викликає порушення гемодинамічних умов, а з часом – порушення кровозабезпечення ясен. Морфологічні зміни мікросудин спостерігаюся переважно із четвертого тижня експерименту і характеризуються вазодилятацією або вазоконстрикцією, утворенню еритроцитарних агрегатів, що призводить до суттєвих патологічних змін у структурній організації ясен та кровозабезпечення ясен, як цілісного органа ротової порожнини.
  • «
  • 1 (current)
  • 2
  • »
BASEROARRORROARMAPOpenDOARЕ-каталог PSMU

36011, Poltava, 23 Shevchenko Street

DSpace software and Poltava State Medical University copyright © 2017-2025 | Library PDMU

  • Налаштування куків
  • Політика приватності
  • Угода користувача
  • Зворотний зв'язок