Ірисин як маркер інсулінорезистентності у хворих на артеріальну гіпертензію й ожиріння

Ескіз недоступний

Дата

2018

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Українська медична стоматологічна академія

Анотація

У статті досліджено вміст ірисину в сироватці хворих на артеріальну гіпертензію у поєднанні з ожирінням і встановлено наявність зв’язків із розвитком та прогресуванням інсулінорезистентності. Обстежено 105 пацієнтів: до 1 групи увійшли хворі на артеріальну гіпертензію з супутнім ожирінням (n=70), до 2 групи ‒ хворі на артеріальну гіпертензію з нормальною масою тіла (n=35); контрольну групу склали 25 практично здорових осіб. У хворих на артеріальну гіпертензію й ожи-ріння рівень ірисину становив 1,19±0,03 нг/мл, що вірогідно нижче, ніж у осіб контрольної групи (3,10±0,08 нг/мл) та пацієнтів з нормальною масою тіла (1,91±0,06 нг/мл) (р<0,001). Прогресування інсулінорезистентності у хворих на артеріальну гіпертензію й ожиріння відбувалось на тлі зменшення вмісту ірисину в сироватці крові від 1,96±0,06 нг/мл до 0,55±0,05 нг/мл; В статье определено содержание ирисина в сыворотке больных артериальной гипертензией в сочетании с ожирением и установлено наличие связей с развитием и прогрессированием инсулинорезистентности. Обследовано 105 пациентов: в 1 группу вошли больные артериальной гипертензией с сопутствующим ожирением (n=70), во 2 группу – больные артериальной гипертензией с нормальной массой тела (n=35); контрольную группу составили 25 практически здоровых лиц. У больных артериальной гипертензией и ожирением уровень ирисина составил 1,19±0,03 нг/мл, что достоверно ниже, чем у лиц контрольной группы (3,10±0,08 нг/мл) и пациентов с нормальной массой тела (1,91±0,06 нг/мл) (р<0,001). Прогрессирование инсулинорезистентности у больных артериальной гипертензией и ожирением происходило на фоне уменьшения содержания ирисина в сыворотке крови от 1,96±0,06 нг/мл до 0,55±0,05 нг/мл; This study devoted to the evaluation of the irisin content in blood serum of patients with arterial hypertension and concomitant obesity has established the correlation between the development and progression of insulin resistance. The study involved 105 patients: group 1 included patients with arterial hypertension and concomitant obesity (n = 70), group 2 involved patients with arterial hypertension and normal body weight (n = 35); the control group consisted of 25 healthy individuals. In the patients with arterial hypertension and obesity, the level of irisin was 1.19 ± 0.03 ng / ml, which is significantly lower than that in the control group (3.10 ± 0.08 ng / ml) and in the patients with normal body weight (1, 91 ± 0.06 ng / ml) (p <0.001). Progression of insulin resistance in the patients with arterial hypertension and obesity occurred against a decrease in the serum level of irisin from 1.96 ± 0.06 ng / ml to 0.55 ± 0.05 ng / ml.

Опис

Ключові слова

артеріальна гіпертензія, ожиріння, ірисин, інсулінорезистентність, артериальная гипертензия, ожирение, ирисин, инсулинорезистентность, arterial hypertension, obesity, irisin, insulin resistance

Бібліографічний опис

Кравчун П. Г. Ірисин як маркер інсулінорезистентності у хворих на артеріальну гіпертензію й ожиріння / П. Г. Кравчун, О. В. Шапаренко // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2018. – Т. 18, вип. 1 (61). – С. 68–70.