Вісник проблем біології і медицини, Випуск 4, Том 1 (146)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 63
  • Документ
    Медико-соціальна експертиза та критерії обмеження cтупеня втрати життєдіяльності хворих на гіпотиреоз
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Фетісова, Н. М.; Вернигородський, В. С.; Вернигородська, М. В.; Фетисова, Н. М.; Вернигородский, В. С.; Вернигородская, М. В.; Fetisova, N. M.; Vernigorodsky, V. S.; Vernigorodskaya, M. V.
    Питання трудової експертизи хворих на гіпотиреоз нерідко складні, тому що вимагають всебічної оцінки не лише важкості гіпотиреозу і його ускладнень, але й наявності супутніх захворювань, перебіг яких при гіпотиреозі значно погіршується. Метою нашого дослідження було вивчення медико-соціальної експертизи та визначення чітких критеріїв обмеження ступеня втрати життєдіяльності хворих на гіпотиреоз. Об’єкт і методи. Досліджувалася медико-експертна документація 1160 хворих та інвалідів внаслідок гіпотиреозу у Вінницькій області. Результати та їх обговорення. Рішення про інвалідизацію ґрунтується на оцінці комплексу клінічних, психологічних, соціальних і професійних факторів. Висновок. Аналіз динаміки інвалідності свідчить про зростання її важкості, що пов’язано з недоліками в організації обстеження та лікування хворих з даною патологією.
  • Документ
    Аналіз фінансового забезпечення медичної допомоги сільському населенню Черкаської області
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Слабкий, Г. О.; Лобас, М. В.; Слабкий, Г. А.; Лобас, М. В.; Slabkiy, G. О.; Lobas, М. V.
    Мета роботи: вивчити та проаналізувати стан фінансування медичної допомоги сільському населенню Черкаської області як необхідного чинника по забезпеченню її якості та реформування системи охорони здоров’я в регіоні. Результати та їх обговорення. За період дослідження обсяг бюджетного фінансування в розрахунку на одного жителя збільшився на більшості адміністративних територій. Гранична різниця показника становить 1,67 разів: від 528,58 грн. в Чигиринському до 885,13 грн. в Чорнобаївському районах. Гранична різниця обсягів позабюджетного фінансування медичної допомоги в розрахунку на одного жителя в рік в розрізі адміністративних територій становить 12,05 разів (298,95 грн.). Проведений аналіз фінансування первинної медичної допомоги вказує на те, що обсяги її фінансування в розрахунку на одного жителя в розрізі адміністративних територій відрізнялися в 3,57 разу: від 115,00 грн. в Городищенському до 410,94 грн. в Шполянському районах. Обсяги бюджетного фінансування стаціонарної медичної допомоги в центральних районних лікарнях в розрахунку на один ліжко-день коливалися в 2,88 разів: від 264,22 грн. в Шполянському до 762,00 грн. в Золотоніському районах. Дана ситуація ставить населення різних районів області в нерівні умови по їх забезпеченню доступною та якісною медичною допомогою. Виділених бюджетних коштів недостатньо для екстреної медичної допомоги при ургентних станах. Висновки. Проведений аналіз фінансового забезпечення медичної допомоги сільському населенню Черкаської області вказує на недостатній обсяг фінансування, що унеможливлює надання якісної медичної допомоги та його значні коливання в розрізі адміністративних територій, що є чинником нерівності умов населення з отримання медичної допомоги.
  • Документ
    Гістологічні порушення нирок, печінки і легень тварин після моделювання краніоскелетної травми та її корекції фітозасобом
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Серватович, А. М.; Лучинський, М. А.; Бойцанюк, С. І.; Суховолець, І. В.; Чорній, А. В.; Серватович, А. М.; Лучинский, М. А.; Бойцанюк, С. И.; Суховолец, И. В.; Чорний, А. В.; Servatovych, А. М.; Luchynskyi, M. A.; Boitsaniuk, S. I.; Sukhovolets, I. V.; Chornii, A. V.
    З 21 доби експерименту в стромальних компонентах нирки, печінки та легені візуалізувалось нерівномірне кровонаповнення переважно венозного русла, яке поєднувалось із помірним набряком інтерстицію та формуванням вогнищевих поліморфноклітинних інфільтратів. В епітеліоцитах мала місце переважно білкова дистрофія. Застосування рослинного екстракту зменшувало периваскулярні набряки та поліморфноклітинну інфільтрацію міжальвеолярних перетинок у легенях, розвиток дистрофії епітелію вивідних канальців нирки і гепатоцитів. Поява двоядерних клітин свідчила про посилення регенераторної активності як у печінці, так і в нирках.
  • Документ
    Morphofunctional aspects of the methacrylate-induced remodeling of the rat dorsum linguae mucosa
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Semenova, А. К.; Семенова, Аліна Костянтинівна; Семенова, Алина Константиновна
    Не дивлячись на значний прогрес та розвиток новітніх технологій для виготовлення знімних зубних протезів на даний час ще не має альтернативи акриловим пластмасам, з добрими естетичними якостями. Майже у 35% хворих після протезування стоматологічними пластмасами з’являється алергія у вигляді симптомокомплексу. Метою роботи було визначити структурні особливості слизової оболонки дорсальної поверхні спинки язика щурів після дії метакрилату. В дослідженні було використано 25 білих безпородних щурів-самців. 5 тварин склали контрольну групу, 20 – експериментальну, слизову оболонку порожнини рота яких обробляли 1% розчином метилового ефіру метакрилової кислоти протягом 30 діб. Після евтаназії тварин на 14 та 30 доби, фрагменти слизової оболонки спинки язика були ущільнені в епон-812. Визначали середню товщину епітеліальної та власної пластинок, діаметри просвіту артеріол, капілярів та венул. Встановлені зміни структурних компонентів слизової оболонки спинки язика щурів після дії 1 % ефіру метакрилової кислоти, які проявляються потовщенням епітеліальної пластинки слизової оболонки тіла язика за рахунок гіперкератозу. До 30 доби експерименту визначається прогресивне стоншення епітелію внаслідок порушення трофіки. З боку власної пластинки встановлено явища дистрофії та порушення гідратації аморфної речовини. В резистивній ланці гемомікроциркуляторного русла встановлена дилятація на ранніх термінах спостереження, яка на 30 добу змінюється звуженням. Обмінна ланка реагувала звуженням просвітів протягом всього терміну експерименту. Середній діаметр просвіту ємнісної ланки були збільшені з 14 по 30 добу спостереження. Таким чином, зміни структури слизової оболонки тіла язика щурів обумовлені як безпосереднім впливом 1 % ефіру метакрилової кислоти на епітеліальну пластинки, так і порушенням кровопостачання.
  • Документ
    Морфофункціональні особливості гіперактивного сечового міхура на фоні стрімкого росту тіла
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Мота, О. М.; Гальченко, П. С.; Мота, О. Н.; Гальченко, П. С.; Mota, O. M.; Halchenko, P. S.
    На підставі аналізу статистичних даних захворювань сечової системи впродовж 2012-2016 років серед осіб чоловічої статі віком 12-18 років у Львівській області встановлено, що найпоширенішими були округу ім. Мартіна Лютера Кінга (штат Вашингтон, США), гіперактивний сечовий міхур майже втричі випереджав інші хвороби. При вивченні історій хвороб шести пацієнтів вибраної статево-вікової групи, що проходили лікування з діагнозом гіперактивний сечовий міхур/нейрогенний гіперактивний сечовий міхур, було встановлено, що в кожного з них спостерігалось збільшення в зрості на 9-25см впродовж останніх півроку, У 100% випадків мало місце часте сечовипускання (більше 20 разів на добу) та ургентність, у більшості (83,3%) – ноктурія, у 2/3 випадків – симптом болючого міхура. У половини з групи спостерігались ретенція та полакіурія. Результати ультрасонографії свідчать про стовщення стінок міхура та зниження їх еластичності. Згідно з даними цистометрії, найчастіше мали місце підвищення детрузорного тиску, зменшення пікової швидкості сечі, та надмірна кількість залишкового об’єму сечі.
  • Документ
    Altered expression of carbohydrate determinants of the mucous membrane of the glandular zone of the hard palate in experimental hyposalivation
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Yeroshenko, G. А.; Tymoshenko, Yu. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Тимошенко, Юлія Володимирівна; Ерошенко, Галина Анатольевна; Тимошенко, Юлия Владимировна
    Зволоження слизової оболонки порожнини рота в стані спокою забезпечується секретом малих слинних залоз. Однак, вплив різноманітних чинників може призводить до зниження секреторної активності слинних залоз – гіпосалівації. Зондування слизової оболонки твердого піднебіння маннозоспецифічним лектином конканаваліну А при експериментальній гіпосалівації визначило збільшення експресії вуглеводних детермінант збоку фібробластів та колагенових волокон власної пластинки та збільшення інтенсивності зв’язування базальної мембрани судин що обумовлено гіпергідратацією аморфної речовини. Зменшення інтенсивності експонування мігрантних клітин сполучної тканини свідчать про напруженість локального імунітету на подразливу дію ефіру метакрилової кислоти. З боку міоепітеліоцитів кінцевих відділів та протокової системи малих слинних залоз відзначається зменшення експресії вуглеводних детермінант, що обумовлено зменшенням секреторної активності гландулоцитів.
  • Документ
    Порівняльна активність антисиньогнійних антибіотиків та бактеріофагів відносно позалікарняних штамів Pseudomonas aeruginosa
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Деркач, С. А.; Куцай, Н. М.; Городницька, Н. І.; Габишева, Л. С.; Деркач, С. А.; Куцай, Н. М.; Городницкая, Н. И.; Габишева, Л. С.; Derkach, S. A.; Kutsai, N. M.; Gorodnitskaya, N. I.; Gabusheva, L. S.
    Проведено in vitro дослідження чутливості позалікарняних штамів P. aeruginosa до антибіотиків з антисиньогнійною активністю та специфічних бактеріофагів («Синьогнійний бактеріофаг» та «Піобактеріофаг»). Найбільшою активністю по відношенню до досліджених позалікарняних штамів P. aeruginosa володіли іміпенем, ципрофлоксацин, цефтазидим, частота чутливості до яких слала 64,8%, 64,8%, 53,7% відповідно. Чутливість штамів Pseudomonas aeruginosa до комерційних препаратів – бактеріофагів склала близько 50% і залежала від біотопу вилучення. 24,0% штамів виявлялися стійкими як до антибіотиків, так і до бактеріофагів, а 13,0% полірезистентних псевдомонад були фагочутливими.
  • Документ
    Оцінка диференційної ефективності методів фарбування ооцист криптоспоридій
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Яковенко, Д. В.; Похил, С. І.; Тимченко, О. М.; Чигиринська, Н. А.; Костиря, І. А.; Яковенко, Д. В.; Похил, С. И.; Тимченко, Е. Н.; Чигиринская, Н. А.; Костыря, И. А.; Iakovenko, D. V.; Pokhil, S. I.; Tymchenko, O. M.; Chigirinskaya, N. A.; Kostyria, I. A.
    За результатами випробування шести найбільш вживаних у світовій медичній практиці методів фарбування ооцист криптоспоридій встановлено, що аурамін-родаміновий метод (ARM) характеризується відносно вищою диференційною ефективністю. При проведенні люмінісцентної мікроскопії забарвлених ARM мазків суспензій ооцист на задовільному рівні візуалізуються усі диференційні ознаки ооцист, у тому числі притаманна їм внутрішня структурованість.
  • Документ
    Експериментальне обґрунтування переваг запропонованої телескопічної системи з’єднання
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Тарашевська, Юлія Євгеніївна; Тарашевская, Юлия Евгеньевна; Tarashevska, Y. E.
    Мета роботи – вивчити в експерименті діаграму ретенційної взаємодії складових елементів телескопічних систем з`єднання. Порівняти динаміку взаємодії телескопічної пари «матриця-патриця» циліндричної, конусної та пружно-еластичної систем. Дослідження проводили на пристрої «Деформаційна установка МРК-1». Зусилля з`єднання та роз`єднання зразків здійснювали з швидкістю 0,25±0,001 мм/хв. Взаємодію зразків фіксували на самописці КСП-4 у вигляді діаграми «сила – переміщення». Силовий характер взаємодії складових елементів телескопічної системи з`єднання та роз`єднання визначали при переміщенні, яке дорівнює висоті металевої моделі внутрішнього ковпачка – 9,00 мм. Розглянуто й описано механізм взаємодії, які виникають у цих парах. Здійснено порівняльну оцінку механізму взаємодії. Визначено кращу фрикційну взаємодію телескопічної пари.
  • Документ
    Сучасна технологія покращення біосумісності протезів із полімерів за допомогою ультразвуку
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Соколовська, Валентина Михайлівна; Цветкова, Наталія Володимирівна; Кучеренко, Т. В.; Соколовская, Валентина Михайловна; Цветкова, Наталия Владимировна; Кучеренко, Т. В.; Sokolovska, V. M.; Tsvetkova, N. V.; Kucherenko, T. V.
    Статтю присвячено проблемі токсичного впливу протезів, виготовлених з акрилових полімерів, на тканини протезного ложа і пошуку шляхів поліпшення фізико-хімічних параметрів полімерних базисних матеріалів. Для цього запропоновано новий метод полімеризації акрилатів в ультразвуковому полі, який дозволить підвищити ефективність ортопедичного лікування пацієнтів з частковою та повною втратою зубів. За результатами лабораторних досліджень встановлено, що базиси знімних протезів, виготовлених за технологією ультразвукової обробки, мають в 1,5 рази більш високу міцність, на 50% нижче рівень залишкового мономера і на 40% нижче ступінь водопоглинання. Аналіз результатів клініко-лабораторних досліджень в групах спостережень встановив достовірно кращі показники функціональної якості знімних протезів, виготовлених за допомогою полімеризації ультразвуком.
  • Документ
    Безперервне навчання – запорука професіоналізму лікаря в сучасних умовах
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Цвіренко, Світлана Миколаївна; Похилько, Валерій Іванович; Соловйова, Галина Олексіївна; Артьомова, Наталія Сергіївна; Жук, Людмила Анатоліївна; Цвиренко, Светлана Николаевна; Похилько, Валерий Иванович; Соловьёва, Галина Алексеевна; Артёмова, Наталия Сергеевна; Жук, Людмила Анатольевна; Tsvirenko, S. M.; Pokhylko, V. I.; Solovyova, G. O.; Artyomova, N. S.; Zhuk, L. A.
    Завданням вищої медичної освіти на сучасному етапі розвитку суспільства є підготовка спеціалістів, які виявляють творчу активність, самостійність, вільно володіють професією та здатні до самовдосконалення. В даний час принцип «завершеної» освіти, при якому отримані на додипломному етапі навчання знання зберігали свою цінність протягом усієї професійної діяльності, змінюється на принцип безперервної освіти «через все життя». Поняття безперервної освіти включає створення умов для всебічного розвитку людини, незалежно від віку, місця проживання, набутої професії, рівня оволодіння фаховими вміннями, індивідуальних здібностей, мотивів і інтересів особистості. Концепція навчання впродовж життя передбачає необхідність і можливість здобування на кожному життєвому етапі тих блоків інформації, які необхідні людині для підтримки своєї активної життєдіяльності та самореалізації.
  • Документ
    Удосконалення підготовки фахівців-урологів на етапі післядипломної освіти
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Саричев, Леонід Петрович; Сухомлин, Сергій Адольфович; Саричев, Ярослав Володимирович; Супруненко, Сергій Миколайович; Панасенко, Сергій Миколайович; Сарычев, Леонид Петрович; Сухомлин, Сергей Адольфович; Сарычев, Ярослав Владимирович; Супруненко, Сергей Николаевич; Панасенко, Сергей Николаевич; Sarychev, L. P.; Sukhomlin, S. A.; Sarychev, Y. V.; Suprunenko, S. M.; Panasenko, S. M.
    Проаналізовані існуючі проблеми в підготовці лікарів урологів на післядипломному етапі, визначені шляхи їх подолання. Основні проблеми пов’язані з недостатнім терміном вивчення урології на до- та післядипломному етапах навчання, відповідно – неможливістю оволодіння у повній мірі запланованим обсягом теоретичних знань і практичних вмінь, необхідних для самостійної практичної діяльності, невідповідністю навчальних програм із урології сучасним стандартам надання медичної допомоги. Розкритий власний досвід підготовки лікарів інтернів на кафедрі урології. Для навчання лікарів-інтернів необхідні багатопрофільні клінічні бази, висококваліфікований викладацький склад кафедр урології, застосування стимуляційних моделей, удосконалення традиційних технологій навчання.
  • Документ
    Практично-орієнтоване навчання в інтернатурі є основою формування і розвитку професійної компетентності майбутнього лікаря
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Потяженко, Максим Макарович; Кітура, Оксана Євгенівна; Настрога, Тетяна Вікторівна; Люлька, Надія Олександрівна; Соколюк, Ніна Людвігівна; Китура, Оксана Евгеньевна; Настрога, Татьяна Викторовна; Люлька, Надежда Александровна; Соколюк, Нина Людвиговна; Potiaghenko, M. M.; Kytura, O. E.; Nastrohha, T. V.; Lyulka, N. O.; Sokolyuk, N. L.
    Професійна спрямованість сучасної освіти, особливо у вищій медичній школі, повинна мати особистісно-орієнтований підхід. Пріоритетне значення в формуванні професійної ідентичності фахівця має правильно продумане професійно-орієнтоване навчання на заключному етапі підготовки випускників в інтернатурі. Практично-орієнтоване навчання в інтернатурі формує у майбутнього фахівця вміння правильно використовувати фундаментальні знання й навички для вирішення конкретних практичних завдань. Ця система суттєво підвищує рівень професійної практичної підготовки, а також компетенції лікарів-інтернів адаптуючи їх до успішної самостійної творчої фахової діяльності в сучасних умовах з реальними пацієнтами вже на наступних етапах роботи.
  • Документ
    Пошук покращення засвоєння практичних навичок з акушерства та гінекології
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Пахаренко, Л. В.; Воробій, В. Д.; Пахаренко, Л. В.; Воробий, В. Д.; Pakharenko, L. V.; Vorobii, V. D.
    В програму дисципліни «Акушерство та гінекологія» в останні роки введено вивчення теми неплідного шлюбу та планування сім’ї, яка в останні три роки доповнена практичною навичкою «Обстеження подружньої пари при неплідді». Мета роботи. Удосконалити засвоєння практичної навички «Обстеження подружньої пари при неплідді». Результати. Практична навичка «Обстеження подружньої пари при неплідді» складається в декілька етапів. Спочатку проводиться збір анамнезу, виставляється попередній діагноз. Потім потрібно скласти план обстеження подружньої пари. Для підготовки оволодіння навички розроблений алгоритм її виконання, який представлений в практично-орієнтованому навчальному центрі у вигляді схеми, малюнків, наявний демонстраційний матеріал у вигляді результатів різних обстежень, відеоматеріали, підготовлені працівниками кафедри. Кращому засвоєнню навички сприяють і розроблені працівниками кафедри ситуаційні задачі з даної тематики. Висновок. Розроблена методика засвоєння практичної навички «Обстеження подружньої пари при неплідді» є ефективною. Вдосконалення системи обстеження при неплідді, покращення її алгоритму веде до підвищення кваліфікації медичного фахівця будь-якої спеціальності, готовності застосувати її на практиці.
  • Документ
    Доказова медицина як сучасна методологія в галузі охорони здоров’я
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Мороховець, Галина Юріївна; Лисанець, Юлія Валеріївна; Сілкова, Олена Вікторівна; Островська, Людмила Йосипівна; Пурденко, Тетяна Йосипівна; Morokhovets, H. Yu.; Lysanets, Yu. V.; Silkova, O. V.; Ostrovska, L. Y.; Purdenko, T. Y.
    У статті розкрито сутність доказової медицини як сучасної методології у галузі охорони здоров’я, причини її виникнення в Україні і світі, визначено значення даних, отриманих у результаті клінічних досліджень, у повсякденній роботі лікаря. Проаналізовано та проведено порівняльний аналіз окремих ресурсів доказової медицини, визначено напрямки медичної науки, сформовані у ході розвитку доказової медицини. Наведено методичні рекомендації до занять «Медичної інформатики», «Методології наукового і патентного пошуку», на яких вивчаються окремі положення доказової медицини.
  • Документ
    О проблемах профессионального обучения неспецифической профилактике инфекций, связанных с оказанием медицинской помощи
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Морозова, Н. С.; Головчак, Г. С.; Коробкова, И. В.; Попов, А. А.; Ридный, С. В.; Морозова, Н. С.; Головчак, Г. С.; Коробкова, І. В.; Попов, А. А.; Рідний, С. В.; Morozova, N. S.; Golovchak, G. S.; Korobkova, I. V.; Popov, A. A.; Ridny, S. V.
    У статті формулюються актуальні проблеми ефективної боротьби з інфекціями, пов’язаними з наданням медичної допомоги (ІПМД). Одним з ключових компонентів системи профілактики ІПМД є належна підготовка медичних працівників усіх рангів. У статті надано огляд заходів, спрямованих на підвищення рівня професійної компетенції медичних працівників в області неспецифічної профілактики ІПМД. Обговорюється питання участі фахівців-дезінфектологів центрів громадського здоров’я в формі санепідаудіту у виробничому контролі за ІПМД в медичних організаціях.
  • Документ
    Кариес зубов высокой степени риска
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Волошина, И. М.; Кораблин, Д. И.; Волошина, І. М.; Кораблін, Д. І.; Voloshyna, I. M.; Korablin, D. I.
    Карієс зубів залишається актуальною проблемою сучасної стоматології в усіх вікових групах, погіршуючи не тільки загальне здоров’я людини, але і знижуючи якість її життя і її рідних. Питання профілактики та прогнозування карієсу зубів, особливо карієсу зубів високого ступеня ризику, є ключовим в поліпшенні стану здоров’я порожнини рота, проте до цих пір дискутабельним і не до кінця вирішеним.
  • Документ
    Аналіз динаміки та структури перинатальної смертності в Харківській області та шляхи її зниження
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Шерстюк, С. О.; Зотова, А. Б.; Храмова, Т. О.; Шерстюк, С. А.; Зотова, А. Б.; Храмова, Т. А.; Sherstiuk, S. O.; Zotova, A. B.; Khramova, T. O.
    метою вивчення динаміки та структури перинатальної смертності в Харківській області був здійснений аналіз перинатальних втрат за період 2007 р.-2017 р. За проаналізований період часу відбулося зниження показника перинатальної смертності з 9,96 ‰ у 2007 р. до 8,1‰ у 2017 р., що досягнуто за рахунок зменшення як мертвонародженості з 7,27 ‰ у 2007 р. до 7,15‰ у 2017 р., так і за рахунок ранньої неонатальної смертності з 2,69 ‰ до 0,87‰ за відповідні роки спостереження. Серед причин смерті доношених плодів та новонароджених основними були асфіксія, вроджені вади розвитку та затримка росту плода. У структурі причин смерті недоношених дітей переважали дихальні розлади, асфіксія, та внутрішньоутробні інфекції. Попередження невиношування вагітності на популяційному рівні є резервом поліпшення перинатальних показників і якості здоров’я народжених дітей.
  • Документ
    Розробка методики та досвід оцінки ефективності освітньо-поведінкової корекції хворих хронічними дерматозами на етапі надання первинної медичної допомоги
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Черкашина, Л. В.; Cherkashyna, L. V.
    За комплексом інформативних акцептор-індикаторів (АІ) вивчено ефективність освітньо- поведінкової корекції (ОПК) у 60 хворих на ХД та доведено, що на первинному рівні надання медичної допомоги можливе досягнення ефективності на 8,0÷16,0% (за інтегральним показником). У хворих на псоріаз ефективність ОПК проявляється зменшенням (р<0,05) абсолютної кількості осіб з діагностично значимим рівнем зниження рівня самопочуття (до ОПК – (76,7±7,7)%, після – (53,3±9,1)%) та зменшенням виразності цього АІ з (3,9±0,1)б. до (3,5±0,2)б; зменшенням кількості осіб зі зниженим рівнем настрою, (до ОПК – (83,3±6,8)%, після – (60,0±8,9)%, р<0,01); зменшенням кількості хворих зі зниженим рівнем буденної активності (до ОПК – (63,3±8,8)%, після – (46,7±9,1)%, р<0,01). У хворих на екзему ефективність ОПК проявляється зменшенням абсолютної кількості осіб зі зниженим рівнем самопочуття (до ОПК – (70,0±8,4)%, після – (56,7±9,0)%) при зменшенні виразності цього АІ з (3,7±0,1) б. до (3,4±0,2) б.; зменшенням кількості осіб зі зниженим рівнем настрою (до ОПК – (80,0±7,7)%, після – (53,3±9,1)%, р<0,01).
  • Документ
    Комплексна характеристика причин рестенозу у хворих з коронарною ангіопластикою
    (Полтавський державний медичний університет, 2018) Сторожук, Н. В.; Сторожук, Б. Г.; Білонько, О. Ф.; Сторожук, Л. О.; Довгалюк, Т. В.; Билонько, О. Ф.; Сторожук, Л. А.; Storozhuk, N. V.; Storozhuk, B. G.; Bilonko, O. F.; Storozhuk, L. O.; Dovgalyuk, T. V.
    Причини виникнення рестенозу у хворих з коронарною ангіопластикою поліетіологічні та потребують більш детального вивчення. Мета роботи – проаналізувати частоту та причини виникнення рестенозу/ тромбозу у хворих з ішемічною хворобою серця (ІХС) та коронарною ангіопластикою. Проаналізовано 1350 історій хвороб пацієнтів, яким було проведено ангіопластику коронарних артерій (тип ураження, характеристика стента, антиагрегантна терапія, показники коагулограми) та визначено хворих з пізніми оклюзіями стентованого сегмента (32 пацієнти). Встановлено, що ускладнення перкутанної коронаропластики виникали у 2,4% пацієнтів, при цьому рестеноз/тромбоз металевого стента відбувався в 2 рази частіше (68,75%) у порівнянні зі стентами, що вкриті лікарськими засобами. Хворі з ангіографічним В типом ураження коронарних артерій складали 2/3 у групі з рестенозом. Повноцінна подвійна антитромбоцитарна терапія оригінальними препаратами використовувалась впродовж року у 56,25% хворих. Показники коагулограми виявились малоінформативними стосовно прогнозу рестенозу у даної категорії хворих. У більшості пацієнтів фактори, що призвели до рестенозу, залишаються неуточненими, що потребує впровадження більш інформативних показників гемостазу, які могли би бути маркерами можливих тромботичних подій.