Ultrastructural characteristics of the rat gastric fundic wall after the impact of the complex of food additives

Ескіз недоступний

Дата

2022

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Полтавський державний медичний університет

Анотація

The main submicroscopic changes in the gastric wall of rats after exposure to monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R were determined. It was found that the effect of a complex of food additives on the mucous membrane of the fundus of the stomach of rats led to a violation of secretion and secretion, which at the ultrastructural level was manifested by violations of architecture and electron density of secretory granules in major exocrinocytes, cervical mucocytes and superficial epithelium. The impact of the complex of food additives on the mucous membrane of the rat gastric fundus is manifested primarily by dystrophic changes in superficial scrobiculus exocrinocytes, which are in direct contact with exogenous factors, as well as in the exocrinocytes of gastric glands; disorders of microcirculation are also noted
У роботі визначені основні субмікроскопічнізміни у стінці шлунку щурів після дії глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R. Встановлено, що дія комплексу харчових добавок на слизову оболонку фундального відділу шлунку щурів призводила до порушення секретоутворення і секретовиведення, що на ультраструктурному рівні проявлялось порушеннями архітектоніки і електронної щільності секреторних гранул у головних екзокриноцитах, шийкових мукоцитах та поверхневоямковому епітелії. Вплив комплексу харчових добавок на слизову оболонку фундальної частини шлунку щурів проявляється, насамперед, дистрофічними змінами екзокриноцитів як поверхнево-ямкових, які зазнаються безпосереднього контакту із екзогенними чинниками, так і у складі шлункових залоз. Також, спостерігаються розлади мікроциркуляції

Опис

Ключові слова

fundus of stomach, submicroscopic changes, food additives, mucous membrane, rats., фундальний відділ шлунка, субмікроскопічні зміни, харчові добавки, слизова оболонка, щури

Бібліографічний опис

Ultrastructural characteristics of the rat gastric fundic wall after the impact of the complex of food additives / А. І. Yachmin, G. A. Yeroshenko, K. V. Shevchenko, S. V. Hapon, A. V. Vatsenko, N. A. Ulanovska-Tsyba, V.M. Sokolenko // Світ медицини та біології. – 2022. – № 2 (80). – P. 252–255.