Дослідження остеопротективних властивостей інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту у жінок в постменопаузальний період

Ескіз недоступний

Дата

2023-03-23

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Полтавський державний медичний університет

Анотація

Сьогодні остеопороз є достатньо поширеним захворюванням скелета не лише в Україні, але і в усьому світі. Окреме місце у структурі захворюваності займає постменопаузальний остеопороз. Внаслідок гормональних змін, відповідно до віку, у жінок спостерігається зменшення кісткової маси і, як результат, підвищення ламкості кісток. Фармакотерапія постменопаузального остеопорозу дозволяє попередити ці наслідки. Останнім часом визначено багато спільних ланок у патогенезі артеріальної гіпертензії та остеопорозу. Недостатньо дослідженим на даний момент залишається питання впливу інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту (іАПФ) на функціональні особливості клітин кісткової тканини.

Опис

Ключові слова

остеопороз, денситометрія, інгібітори АПФ

Бібліографічний опис

Кіруша І. С. Дослідження остеопротективних властивостей інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту у жінок в постменопаузальний період / І. С. Кіруша ; науковий керівник : Н. І. Чекаліна // IMEDSCOP 2023 : abstract book of 4rd International Medical Students Conference in Poltava of Poltava State Medical University, Poltava, 23rd March 2023. – Poltava, 2022. – P. 6–7.