Modern Trends in Foreign Languages Research and Teaching

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 44
  • Документ
    Використання Ted talks для покращення навичок іноземної мови студентів-медиків
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Якимчук, В.
    У статті досліджується використання платформи TED Talks під час занять з іноземної мови для студентів-медиків. Автор розглядає переваги використання TED Talks, які є короткими, захоплюючими та інформативними презентаціями, представленими провідними експертами у різних галузях, включаючи медицину. Студенти-медики отримують можливість покращити навички мовлення, розуміння та аудіювання, вивчати медичну лексику та термінологію в аутентичних контекстах, а також оновлювати свої знання про медичні тенденції та новітні дослідження.
  • Документ
    Навчальні матеріали для самостійної роботи другокурсників спеціальності «Інформаційні системи і технології»
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Шуневич, Б.; Поцілуйко, М.
    Метою цього дослідження є опис перспективи використання студентами матеріалів українських платформ масових відкритих онлайн-курсів, ЮТюб (YouTube) каналів та інших електронних матеріалів як додаткових до основних матеріалів для організації самостійної роботи під час вивчення англійської мови та спеціальних дисциплін, які читають студентам другого курсу спеціальності «Інформаційні системи і технології» Львівського національного університету природокористування (ЛНУП) за цією спеціальністю, а також запропонувати шляхи поширення отриманих результатів дослідження серед другокурсників згаданої вище спеціальності і викладачів аграрних та інших закладів вищої освіти (ЗВО) України. Запропонована студентам тема наукового дослідження дала можливість виявити сучасні електронні навчальні матеріали для самостійного вивчення деяких тем, розділів з цих дисциплін другокурсниками згаданої вище спеціальності, обмінятися цим досвідом зі студентами і викладачами інших ЗВО за допомогою виступів на українських і міжнародних конференціях, а також поширювати цю інформацію за допомогою блогів, листів розсилання, мережевих спільнот та інших засобів поширення інформації, які можна організувати, наприклад, викладачами іноземних мов та кафедри «Інформаційні системи і технології» ЛНУП спільно з подібними кафедрами українських і закордонних ЗВО.
  • Документ
    Die rolle der entwicklung der rezeptiven Fertigkeiten im fremdsprachenunterricht
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Hristea Mihaela
    Im Kommunikationsprozess haben das Leseverstehen und Hörverstehen eine wichtige Rolle. Es umfasst die Wahrnehmung, das Verstehen und die Interpretation. Diese sind die Voraussetzungen für jede Interaktion. Auch in der Sprachdidaktik gehört das Verstehen des gelesenen und gehörten Textes zu den Grundkompetenzen, die dem Spracherwerbsprozess zugrunde liegen. Das Hauptlernziel der Entwicklung dieser Fähigkeiten ist die Teilnahme an der direkten Kommunikation.
  • Документ
    Лінгвістичні особливості англійських медичних текстів
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Христич Н.
    Стаття стосується проблем медичного дискурсу. Автор вважає, що медичний текст, як будь-який інший вид наукового тексту, потребує вживання фахових термінів та точності формулювань. Оскільки медична термінологія носить міжнародний характер, автор порівнює декілька медичних термінів у латинській, французькій, англійській та українській мовах і доходить висновку, що у деяких випадках вони мають подібне звучання. До лінгвістичних особливостей текстів медичного спрямування автор відносить наступне: широке вживання абревіатур та скорочень, полісемію, неологізми. Підтверджується думка, що медична лексика має надзвичайно велике значення, адже вона є сполучною ланкою у процесі передачі знань у галузі медицини із покоління в покоління.
  • Документ
    Роль електронних посібників в оптимізації навчального процесу
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Стегніцька, Л.; Никіфорчук, Ж.
    Інформаційно-комунікаційні технології активно впроваджуються в усі сфери життя суспільства та нерозривно пов'язані із соціальними, політичними, економічними та культурно-освітніми процесами. Ефективне використання новітніх розробок та винаходів під час розв’язання професійних завдань є запорукою конкурентоспроможності здобувача освітніх послуг на ринку праці. Сучасна організація навчального процесу націлена на створення якісних та придатних для навчання електронних освітніх ресурсів, серед яких чільне місце займають електронні підручники та посібники. Такі електронні навчальні видання уможливлюють збільшити темп навчання, при цьому не знижуючи якість вищої освіти та є джерелом достовірної інформації.
  • Документ
    Eurosieroctwo a rozwoj poznawczy, emocjonalny i spoleczny
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Szaro Izabela
    Termin eurosieroctwo został wprowadzony w celu określenia zjawiska, polegającego na podjęciu przez rodziców pracy zawodowej za granicą i pozostawieniu w kraju dzieci. W Polsce wzrost tego typu funkcjonujących rodzin nastąpił po wkroczeniu Polski do Unii Europejskiej w 2004r. Doniesienia z badań dostarczają dowodów na to, że pomimo iż rodzina się nie rozpada, a dzieci posiadają oboje rodziców, eurosieroty doświadczają podobnych skutków, jak nieletni, którzy wychowywani są bez jednego lub obojga rodziców. U niektórych obserwowane są trudności z nauką, niewłaściwe zachowania, problemy z emocjami itd. Stąd, konieczne jest pogłębianie tematu eurosieroctwa i podejmowanie korków, mających na celu pomoc rodzinom tego typu.
  • Документ
    Проблематика засвоєння терміноодиниць у сфері ботанічної номенклатури
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Пилипюк, В.
    «Латинська мова» у медичному вузі передбачає вивчення розділу «Лексико-семантичне забезпечення вивчення теми «Рецептура»», який включає в себе достатньо тем, присвячених ботанічній номенклатурі. Отже, беручи до уваги специфіку предмета, актуальність нашого дослідження полягає у виокремленні основних класифікаційних засад у ботанічній номенклатурі, що дозволяє студентам успішно засвоїти вищезазначений розділ термінотворення. З цього огляду об’єктом свого лінгвістичного аналізу ми обрали термінотворення назв лікарських рослин у ботанічній та фармацевтичній номенклатурі.
  • Документ
    Micro-credentials: a new category in education
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Opyr, M.; Panchyshyn, S.; Dobrovolska, S.
    Nowadays, the global workforce and economy are at a crossroads. Companies in the public and private sector experience dramatic economic fallout of the COVID-19 pandemic and are faced with new economic and workforce imperatives for the future [2]. Such situation sets new requirements to the education system and qualifications of specialists. Students may need to learn additional skills outside of the classroom to become competitive at the labor market. This is where micro-credentials can help. The present research is devoted to a relatively new category in education, i.e. micro-credentials, that is one of the modern trends emerging in higher education, which continues to evolve to meet the needs of students and the workforce. With the increasing desire for job candidates with stronger soft skills, micro-credentials stand to benefit both graduates and employers.
  • Документ
    Iversity of languages in India
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Hitesh, Yadav
    The article monitors many sorts of languages in India. Languages are spoken differently in different regions. Previously, the states of India were identified by the languages of that region. In this article, the author goes into great detail about the origin of language and the person who played an important part in unifying India's state and surrounding states, as well as providing statistical data on the mother tongue.
  • Документ
    Формування наукового мислення у студентів-медиків на заняттях з іноземної мови
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Наместюк, С.; Рак, О.; Полагнин, А.
    В роботі проведено аналіз комплексної репрезентації формування наукового мислення у студентів-медиків з виокремленням компонентів та умов його розвитку, зв’язку з різними індивідуальними аспектами особистості та умов його формування в умовах університетської освіти. Мета роботи досягалася через вирішення низки завдань: дослідити рівень розвитку наукового мислення студентів-медиків, критичного мислення та умови його формування у студентів І та ІІ курсів в Буковинському державному медичному університеті, виокремлення рівня наукового мислення, критичного мислення та умов його формування, встановлення взаємозв’язку між науковим мисленням - логічним мисленням - дослідницьким потенціалом та стилем мислення, проаналізувати відбір та розробку методів навчання наукового мислення, розробка, впровадження та оцінка ефективності програми розвитку наукового мислення студентів на заняттях з іноземної мови в БДМУ. Дослідження стосувалося формування наукового мислення у студентів і полягало у визначенні рівня сформованості наукового мислення у студентів виявлення компонентів та умов, що сприяють розвитку наукового мислення Новизна та наукова оригінальність роботи. У роботі на основі нового підходу було піддано експериментальному дослідженню поняття наукового мислення. В результаті дослідження визначено основні компоненти наукового мислення та встановлено умови, що сприяють розвитку наукового мислення у студентів. Розроблено тренінгову програму та перевірено її позитивний вплив на рівень сформованості наукового мислення студентів. Теоретичне значення роботи полягає в дослідженні поняття наукового мислення та умов, компонентів, які позитивно впливають на його розвиток у студентів під час вивчення іноземних мов. Практичне значення роботи полягає в тому, що можливості використання формувальної концепції як методичної підтримки для психологів, кураторів груп, викладачів та всіх, хто займається науковою роботою у вищих навчальних закладах.
  • Документ
    Освітній потенціал британської різдвяної пантоміми для навчання англійської мови у вищій школі
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Луньова, Т.
    Стаття присвячена з’ясуванню можливостей використання британської різдвяної пантоміми для вивчення англійської мови студентами вищих навчальних закладів України. У статті окреслено методологічні засади залучення британської різдвяної пантоміми до освітнього процесу, схарактеризовано роль різдвяної пантоміми у британській культурі, виокремлено найважливіші з освітньої точки зору риси британської різдвяної пантоміми, запропоновано використання матеріалів британської різдвяної пантоміми та матеріалів, пов’язаних з цим культурним феноменом, під час навчальної, навчально-наукової і наукової та позанавчальної діяльності студентів, вказано на потенціал британської різдвяної пантоміми виступати засобом розвитку творчих здібностей здобувачів вищої освіти.
  • Документ
    Залучення засад second language acquisition у викладання латинської мови у медичних закладах вищої освіти
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Литовська, О.
    Викладання латинської мови у вітчизняних ЗВО традиційно спирається на граматико-перекладний метод. Проблема свідомого використання професійних термінів у живій комунікації постає другорядною. Серед сучасних викладачів давніх мов спостерігається тенденція до актуалізації ідей SecondLanguageAcquisition С. Крашена. Вони зосереджують увагу на аспектах «Input» та «Authenticresources», якими постають не лише давні тексти, але й подкасти, блоги, відео у соціальних мережах тощо, створені латинською мовою. Завданням нашої роботи є розгляд дотичних точок між застосуванням принципів SLA для вивчення латини як такої та застосуванням цих ідей під час викладання латинської медичної термінології.
  • Документ
    Features of the academic essay from a multilingual perspective
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Andrea Klaus
    The paper substantiates the benefits of studying the features of academic essays in different languages and opens the prospects for further study in this direction. The authors compare the features of academic essays in English and German by highlighting differences in terms of sentence structure, vocabulary, grammar, and register. Studying the characteristic traits of academic essays in multiple languages, as exemplified by English and German, helps to improve students’ writing skills. This will lead to enhanced cognitive and creative abilities, increase students’ ability to communicate with a wider audience, and will ultimately ensure competitive advantages in the job market. Further research is needed to develop teaching resources to acquire academic essay writing skills in multiple languages and facilitate the process of writing.
  • Документ
    Формування у студентів закладу вищої освіти компетенції академічного письма на заняттях з іноземної мови
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Король, Л.; Черчата, Л.
    У статті проаналізовано можливості й перспективи формування компетенцій академічного письма засобами іноземної мови на заняттях з іноземної мови у закладі вищої освіти.Академічне письмо визначено системною компетентністю, яка формується в процесі навчання у закладі вищої освіти та реалізується у створенні ґрунтовних наукових текстів, які розкривають процес та результати самостійних досліджень визначеної тематики.Визначено, що для успішного навчання академічного письма англійською мовою необхідне поєднання змістового, системного, процесуального, жанрового та контекстуального компонентів.
  • Документ
    Teaching the english language applying two main methods
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Іщенко, O.
    У статті описано основні шляхи і способи вивчення англійської мови, які допоможуть досягнути поставленої мети, а саме засвоїти рівень англійської мови для досягнення певної мети (подорожі, роботи, переїзду, тощо). Основні з них - це відвідування курсів англійської мови або навчання в групі, вивчення мови з репетитором, самостійне вивчення мови. Існують різноманітні методики вивчення англійської мови, розроблені фаховими лінгвістами. Основний метод- це класичний, який застосовують у школах і університетах. Ви починаєте вивчати мову з самого початку, а саме з алфавіту. Увагу приділяють усім 4 аспектам мови: аудіювання, письмо, читання і усне мовлення. Учитель не є носієм мови Наведені переваги та недоліки такого вивчення мови.. Також описано інший метод вивчення мови, а саме комунікативний, який став популярним у США і Європі, а потім і інших країнах. Тут основна увага приділяється розвитку мовних навичок і аудіюванню. Основна мета методу – це занурити студента у англомовне середовище, навчити його спілкуватися англійською, поповнювати словниковий запас. Метод передбачає роботу в групах і багато матеріалу для слухання. Методика має багато переваг, але є й декілька недоліків. Крім того, є розроблено багато нетрадиційних методик, а також унікальних методик, розроблених викладачами мови.
  • Документ
    Social media integration in ubiquitous english learning tools: enhancing language acquisition
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Дубневич, Н.; Турчин, І.
    У цій статті досліджується інтеграція соціальних мереж в повсюдні інструменти та потенційні переваги для тих, хто вивчає англійську мову.Останніми роками інтеграція соціальних мереж стає все більш популярною функцією повсюдних інструментів для вивчення англійської мови. Ця інтеграція пропонує безліч переваг, зокрема кращу взаємодію, персоналізоване навчання та розширену співпрацю. Платформи соціальних мереж здатні об’єднувати людей з усього світу, і це має великий вплив на вивчення мови. Завдяки інтеграції соціальних медіа повсюдні інструменти вивчення англійської мови можуть використовувати цю потужність для створення захоплюючих та інтерактивних процесів навчання. Наприклад, учні можуть практикувати свої навички англійської мови, беручи участь в онлайн-дискусіях з іншими учнями з різних куточків світу, таким чином знайомлячи їх з різними акцентами, діалектами та культурними перспективами. Інтеграція соціальних медіа пропонує багато переваг для повсюдних інструментів вивчення англійської мови, тому викладачі та розробники повинні продовжувати досліджувати шляхи інтеграції соціальних мереж у свої інструменти вивчення англійської мови, щоб забезпечити ефективніший та цікавіший досвід навчання.
  • Документ
    Фасилітація, як один із методів педагогічного навчання іноземних мов у закладах вищої освіти України
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Гуцол, М.
    У статті розглядаються проблеми навчання, їх методи, поєднує професійну підготовку і особистісний розвиток майбутніх медиків. Фасилітація — це один із методів, який допомагає полегшити процес спільного прийняття рішення. Особливо корисним як метод, стає під час навчання в різних умовах і є дієвою продуктивною технологією в управлінні педагогічними методами у закладі вищої освіти України. Основний зміст якої, вкладається у положення-висловлювання фасилітатора. Фасилітатор- викладач перетворює процес викладення інформації у зручний і легкий для всіх її учасників, допомагає групі зрозуміти мету й підтримує позитивну групову динаміку для досягнення цієї мети у процесі дискусії, не захищаючи при цьому жодну з позицій.
  • Документ
    Укладання посібника агрономічного профілю за професійним спрямуванням
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Гуня, Л.; Городецька, Н.; Гавришків, Н.; Турчин, І.
    Стаття присвячена особливостям укладання посібника для студентів агрономічного профілю. Багато уваги приділено дидактичним принципам, різним видам усної діяльності. Описано сучасні підходи до теоретико-методологічних аспектів формування посібника. Навчальний посібник допоможе студентам поглибити знання з англійської мови, зокрема опанувати фахову лексику; розвинути навички мовного спілкування; поглибити знання граматики. Посібник складається з двох частин, перша частина містить 20 уроків, а друга 10 уроків, подібних за структурою: текст за фахом, завдання на формування навичок, тексти для самостійного читання. Посібник містить англо-український словник сільськогосподарських термінів.
  • Документ
    Factors contributing to the effective foreign language teaching
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Havryshkiv, N.; Horodetska, N.; Hunia, L.
    The article is devoted to the factors contributing to the effective foreign language teaching.The impact of a foreign language learning on various aspects of human life and activity is also discussed. The authors define the term‘effective foreign language teaching’. Particular emphasis is placed on the importance, benefitsand reasons of learning and teaching a foreign language.
  • Документ
    Причини появи неологізмів у сучасній англійській мові
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Воробйова, Л.; Асатрян, А.
    У статті обговорюється важливість вивчення нових слів, які відображають зміни та реалії в різних аспектах сучасного суспільства. Англійська мова постійно розвивається на лексичному рівні, і метою цього дослідження є вивчення причин появи неологізмів у сучасній англійській мові. Варто зазначити, що словосполучення та змішання є найефективнішими та найпоширенішими методами створення нових слів. Практична значущість цього дослідження полягає в можливості використання отриманих даних про нові тенденції в галузі неологізмів для аналізу лексичного складу англійської мови.