Актуальні питання лінгвістики, професійної лінгводидактики, психології і педагогіки вищої школи

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 116
  • Документ
    Методи педагогічного контролю при викладанні дисципліни «Ботаніка» при підготовці молодших спеціалістів
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Шемчук, О. А.; Берестова, В. В.; Тюкіна, В. М.
    Матеріал наведений в даній статті розкриває особливості підбору та впровадження різних методів педагогічного контролю, що застосовується для діагностики та оцінювання знань студентів, рівня засвоєного теоретичного матеріалу, здобутих вмінь, та навичок при вивчені дисципліни «Ботаніка» молодшими спеціалістами в Коледжі Національного фармацевтичного університету.
  • Документ
    Роль використання інноваційних технологій у освіті майбутніх лікарів
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Щербина, М. О.; Бородай, І. С.; Скорбач, О. І.
    У статті визначено значимість застосування ефективного використання інноваційних технологій у навчанні студентів-медиків, їх вплив на якість отриманих знань та умінь. Підкреслено нагальну потребу у вдосконаленні медичної освіти в умовах реформування системи охорони здоров ’я України.
  • Документ
    Тестова система оцінки знань студентів як один із методів сучасної технології навчання під час вивчення іноземних мов
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Щербина, О. В.
    У статті розглядається тестова система оцінювання знань студентів за кредитно модульною системою. Наводяться загальні положення про тестовий контроль, а також типи та методи конструювання тез завдань і можливість оцінювання рівня знань , умінь і навичок , рівня соціально особистісної цінності отриманих знань.
  • Документ
    Урахування провідного типу сприйняття інформації студентами у процесі викладання фізіології в медичному університеті
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Шенгер, С. В.; Кириченко, М. П.; Дунаєва, О. В.; Гончарова, А. В.; Пандикідіс, Н. І.
    У роботі проведено аналіз стану проблеми підготовки з фізіології студентів медичних спеціальностей в Харківському національному медичному університеті; місце дисципліни фізіології в загальній медичній підготовці, проведено аналіз психотипів людини. Обґрунтовано дидактичну модель для викладання студентам з різними психотипами, експериментально перевірено ефективність цієї методики.
  • Документ
    Лінґвальні засоби вираження емоцій у римській наративній прозі (на матеріалі роману Петронія «Сатирикон»)
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Чернюх, Н. Б.
    У представленій статті розглянуто засоби вербалізації емоцій у латинській мові на матеріалі роману Петронія «Сатирикон». Здійснений аналіз дає змогу констатувати, що основним засобом їх вираження є лексичні одиниці, які безпосередньо йменують емоційні стани й лексеми, які отримують емоційне навантаження в певному контексті. Рідше для вираження емотивності автор вдається до фразеологізмів і стилістичних засобів. Вибір тих чи інших засобів значною мірою мотивується характером емоцій. Важлива роль у формуванні емоційного фону оповіді належить також макроконтексту.
  • Документ
    Інтернаціоналізіція викладання дисципліни "Фізіологія" у сучасних умовах підготовки студентів-медиків харківського національного медичного університету
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Чернобай, Л. В.; Васильєва, О. В.; Ващук, М. А.; Сокол, О. М.; Маслова, Н. М.; Зеленська, А. М.
    Стаття присвячена питанню інтернаціоналізації викладання дисципліни «Фізіологія» студентам-медикам Харківського національного медичного університету (ХНМУ). Наведені інноваційні викладацькі методичні заходи, що використовуються в сучасних умовах підготовки лікаря та оптимізують засвоєння теоретичної основи медицини, якою є фізіологія. Описана ефективність застосування цих заходів на кафедрі фізіології ХНМУ.
  • Документ
    Форми та принципи реалізації інтерактивних технологій для формування професійних навичок у майбутніх спеціалістів
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Чаленко, Н. М.; Тюпова, А. І.; Копотєва, Н. В.
    В статті розглядається питання та проблеми підвищення якості медичної освіти за допомогою сучасних методів навчання, інтерактивних технологій. Проведений аналіз досліджень вітчизняних психологів і педагогів, чиї праці присвяченні психології професійного розвитку, психологічним проблемам вищої освіти, дослідженню ефективності активних методів навчання.
  • Документ
    Латинская терминология в последнем издании международной гистологической номенклатуры
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Цисык, А. З.
    У статті обговорюються деякі питання акцентології, морфології, синтаксису й лексичної полісемії в латинських гістологічних термінах, використаних в останньому виданні Міжнародної гістологічної номенклатури.
  • Документ
    Структурно-логічні схеми як засіб орієнтовної основи дій cтудентів під час вивчення пропедевтики педіатрії
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Фролова, Т. В.; Терещенкова, І. І.; Стенкова, Н. Ф.; Сіняєва, І. Р.; Кононенко, О. В.; Атаманова, О. В.; Барчан, Г. С.
    У статті розглянуто питання вдосконалення методики викладання нового навчального матеріалу викладачами клінічної кафедри, розроблено та представленорезультати впровадження методики формування орієнтовної основи дій студентів у процесі вивчення дисципліни «Пропедевтика педіатрії» засобами структурно-логічних схем. Відмічено позитивне ставлення більшості студентів до використання розробленої методики навчання, що підтверджує високий інтерес студентів до сучасних інноваційних методів, які сприяють активізації познавальної діяльності та підвищенню фахових компетенцій.
  • Документ
    Использование клинической терминологии в профессиональном языке медиков
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Скуратова, Т. Ф.
  • Документ
    Інтеграція знань у процесі підготовки фахівців у галузі фармації на прикладі викладання фармацевтичної хімії
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Таран, С. Г.; Перехода, Л. О.; Таран, К. А.; Сич, І. А.
    Стаття присвячена проблемам інтеграції наук в сучасному освітньому просторі вищої школи. На прикладі оновленої навчальної програми з фармацевтичної хімії, рекомендованої для фармацевтичних факультетів університетів України, аргументовано сучасну тенденцію синергізму навчальних дисциплін.
  • Документ
    Номінативне поле концепту morbus у латинській мові
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Скрипник, Ю. С.; Олексієнко, А. В.
    В статті розглядається процесс побудови номінативного поля концепту MORBUS в латинський мовi. Нами визначається ядро, приядерна зона, ближня та дальня периферiя номінативного поля. Далi наведено таю засоби мовної репрезентації, як: основні лексеми-вербалізатори, індивідуально-авторські номінації, фразеологізми.
  • Документ
    Improvement of forms and methods of teaching in higher education
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Syrova, G. O.; Kozub, S. M.; Lukianova, L. V.; Kozub, P. A.
    Розглянуто поняття форм і методів навчання у вищому навчальному закладі як складових компонентів авторських педагогічних систем та розглянуто їх характеристику. Виділено організаційні форми навчання, які одночасно є способами безперервного управління пізнавальною діяльністю студентів. До них відносять: лекції, семінарські заняття, лабораторні роботи, практикуми, самостійну роботу, науково-дослідну роботу студентів, різного виду практику тощо. Показано, що ефективність навчання безпосередньо залежить від форм і методів, які викладач буде використовувати в навчально-виховному процесі. Вміле їх поєднання дозволить активізувати студента і викликати в ньому інтерес до процесу навчання.
  • Документ
    Професійно-зорієнтовані заняття з української мови в медичних ЗВО
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Скорбач, Т. В.; Калініченко, О. В.; Самолисова, О. В.
    У статті актуальність винесеної в заголовок проблеми пов’язується сьогодні з докорінним поліпшенням якості навчання курсу «Українська мова (за професійним спрямуванням)» у виші, що сприяє відновленню її престижу. Головним завданням вищої школи є підготовка мовно-компетентних фахівців нової генерації, які б досконало володіли державною мовою в повсякденно-професійній, офіційно- документальній сфері. Формування мовленнєвої компетентності відбувається через усвідомлення студентами значущості професійного мовлення в майбутній фаховій діяльності, зокрема знання термінів, добір мовних засобів, не виходячи за межі стилю, що відповідає типовій мовній ситуації.
  • Документ
    Experience of the application of pedagogical control as a way of diagnosing the effectiveness of students 'academic activity at the department of medical and bioorganic chemistry at KHNMU
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Sirova, G. O.; Petyunina, V. M.; Kalinenko, O. S.
    У статті на основі аналізу літературних джерел вказується на значення правильної організації і управління навчально-пізнавальною діяльністю студентів- медиків та роль у цьому процесі одної з важливих складових - педагогічного контролю. Автори діляться досвідом застосування педагогічного контролю при вивченні хімічних дисциплін на своїй кафедрі: наголошують на значенні контролюючих заходів різних форм як засобу діагностування стану навчальної роботи для студентів і для викладачів.
  • Документ
    Аспекты лингвокультурологии и антропологии цветового символа верности, постоянства и расположения
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Тихонова, Лилия Михайловна
  • Документ
    Формування навичок самоконтролю у студентів
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Фоміна, Л. В.; Шейко, А. О.
  • Документ
    Використання ігрових технологій навчання при викладанні української мови як іноземної: практичний аспект
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Федько, О. Ю.
    У статті проаналізовано особливості запровадження ігрових технологій у навчальний процес. Здійснено огляд найбільш ефективних завдань ігрового типу, які найчастіше використовують при викладанні української мови як іноземної. Наведено конкретні приклади завдань, зокрема з лексикою медичної тематики.
  • Документ
    Лідерство - потенціал сучасного лікаря
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Уваркіна, О. В.; Хлебас, С. В.
    У статті проаналізовані класичні та сучасні теорії лідерства, сформульовані їх основні положення та висвітлено значення окремих концепцій для розуміння лідерського потенціалу сучасного лікаря. Зроблено акцент на харизматичному, ситуаційному та емоційному підходам у теорії лідерства, які можуть сприяти ефективному впровадженню реформ у вітчизняну систему охорони здоров ’я.
  • Документ
    Шляхи формування комунікаційних компетентностей у студентів ЗВО медичного профілю
    (Українська медична стоматологічна академія, 2019) Сидоренко, О. В.; Пряхін, О. Р.; Денисенко, О. М.
    Компетентнісний підхід у навчально-виховному процесі сучасної української освіти є домінуючим. У статті увага зосереджена на комунікаційних компетентностях та шляхах їх реалізації.